The Art Of Eyes

לתיאום תור חייגו: 072-3969917

ת"א: הברזל 20, רמת החייל | עפולה: יצחק רבין 18

תאמו פגישה:

מלאו פרטיכם וניצור קשר בהקדם:

צניחת עפעף במבוגרים

מהי צניחת עפעף במבוגרים – פטוזיס נרכש?

המונח פטוזיס ברפואת עיניים מתייחס ברוב המקרים לצניחת עפעף עליון ומופיע אצל מבוגרים- פטוזיס נרכש, או בילדים- פטוזיס מולד. ישנם מקרים בהם העפעף נפול כתוצאה מצניחת הגבה תופעה הנקראת Brow Ptosis.

אצל מבוגרים נגרמת צניחת העפעף העליון בעיקר כתוצאה מרפיון שריר הלבטור (Lavator) האחראי על פתיחתו של העפעף. צניחת העפעף גורמת לכיסוי חלקי של האישון בדרגות שונות ומהווה מטרד קוסמטי עד לפגיעה בשדה הראיה ובאיכות הראיה.

פטוזיס מולד נגרם לרוב עקב בעיה בהתפתחות שריר הלבטור האחראי על הרמתו של העפעף, כתוצאה מכך יכולות להיווצר בעיות שונות אצל ילדים.

הפתרון לבעיה כירורגי, ניתוח עפעפיים שמטרתו הרמת העפעף הנעשית ע"י קיצור שריר הלבטור במידה הדרושה לתפקוד העפעף בצורה יעילה והקניית קונטור ותוצאה קוסמטית מקסימאלית.

הגורמים לצניחת עפעף

רפיון העפעף העליון וצניחתו הינם הסימנים החיצוניים לפטוזיס בקרב האוכלוסיה המבוגרת. נלווים לכך תחושת כובד בעיניים, קושי בהרמת העפעף העליון וכפיצוי על כך הרמה של הגבה, פעולה המצריכה מאמץ ויכולה להיות מתישה ומעייפת. צניחת עפעף במבוגרים גורמת להפרעה בשדה הראייה ומשפיעה במידה רבה על המראה החיצוני וההערכה העצמית של האדם.

הגורם העיקרי לפטוזיס ברוב המקרים הינו על רקע של גיל. צניחת עפעף באוכלוסיה המבוגרת נגרמת בעקבות רפיון שריר הלבטור (Lavator) או כתוצאה מהיפרדותו מהחלק התחתון של העפעף הטרסוס (tarsal plate).

לצניחת עפעפיים ישנם גורמים נוספים כמו דלקות כרוניות, שימוש ממושך בעדשות מגע, מחלות בארובה העין, מחלות ניאורולוגיות כמו מיאסטניה גרביס, טראומה באזור העין והעפעף ועוד.

בירור וקביעת הגורם לצניחת העפעף על ידי רופא עיניים אוקולופלסטיקאי חשוב ביותר על מנת להתאים את הטיפול הנכון לגורם לבעיה. במידה ומתעורר חשד אצל הרופא שהגורם לצניחת העפעף הינו על רקע ניאורולוגי יערך ברור מקיף והטיפול יותאם על פי הממצאים.

ישנם מקרים בהם העפעף נפול עקב עודפי עור ואין בעיה בשריר, פה יידרש ניתוח להרמת עפעפיים (בלפרופלסטי) בלבד. יתכנו מצבים שעודפי העור נלווים להחלשות השריר (פטוזיס), כאן יעריך וישקול הרופא המנתח איזה הליך עליו לבצע, האם יש צורך בניתוח לתיקון צניחת העפעף בלבד, טיפול בשריר, או לניתוח משולב פטוזיס ובלפרופלסטי. כמו כן קיימת האפשרות לניתוח בשלבים, הכל בהתאם למקרה הספציפי עבור כל מטופל ובשיתוף איתו.

כיצד נטפל בצניחת עפעף?

לצניחת עפעף במבוגרים הנגרמת כתוצאה מרפיון השריר, נדרש פתרון כירורגי, ניתוח פטוזיס. מטרת הניתוח להחזיר לעפעף את תפקודו המלא ואת המראה הטבעי ע"י תיקון שריר הלבטור ובכך לשפר את איכות הראיה.

ניתן לבצע ניתוח לתיקון השריר בהרדמה מקומית או בהרדמה מקומית ואלחוש. רוב המטופלים מציינים כי אינם זוכרים כלל את הניתוח או שהרגישו חלק קטן מהניתוח כולו. לאחר הניתוח העין פתוחה ואין כל צורך בחבישה.

ד"ר בריסקו מסביר כי על מנת לקבל תוצאה מקסימאלית אין לבצע ניתוח פטוזיס במבוגרים בהרדמה כללית, שכן על הרופא המנתח לבדוק את מפתח העפעף והקונטור שהתקבל לאחר ביצוע התיקון. הבדיקה מתבצעת במהלך הניתוח ע"י הושבת המנותח תוך שהוא מתבקש לפתוח את העיניים. בנוסף על כך ניתוח בהרדמה מקומית בטוח יותר, מפחית דימומים ומשך ההחלמה קצר יותר.

כאשר הגורם לצניחת עפעף הינו על רקע ניאורולוגי יכולה להיות גם פגיעה בשרירים אחרים בגוף ובניהם גם בשרירי העיניים. המטופל ישלח לברור מקיף והטיפול יותאם על פי הממצאים, טיפול תרופתי או ניתוח.

לאדם המגיע עם צניחת עפעף מייד לאחר חבלה, ניתן לגוף תקופה לרפא את עצמו ולאחר מס' שבועות יבחן הרופא את מצב העפעף וישקול ניתוח.

כיצד מטפלים בצניחת עפעף במבוגרים?

על מנת לטפל בצניחת עפעף (פטוזיס) יש לעבור ניתוח לשחזור מיקום השריר שנעשה בד"כ ע"י תפירת האפונורוזיס של שריר הלבטור לטרזוס (Levator Aponeurosis Advancement), במהלך הניתוח שריר הלבטור מהודק, לרוב תחת הרדמה מקומית תוך-ורידית המבוצעת ע"י הרופא המרדים. קיימים מקרים נדירים בהם ניתן לטפל בפטוזיס ע"י תרופות (Myasthenia).

עבור מטופלים בעלי צניחת עפעף מתונה, ניתן לבצע תהליך חלופי, של ביצוע חיתוך מתוך העפעף. טיפול זה נקרא (Müller’s Muscle Resection) ואינו מתאים לכל המטופלים.

לעיתים במקרים שאין פעילות של שריר הלבטור מחברים את העפעף לגבה ע"מ ששרירי המצח יבצעו את פעולת הרמת העפעפיים (Brow or Frontalis Suspension Procedure).

ייעוץ ע"י רופא עיניים אוקולופלסטיקאי וקביעת הגורם לבעיית צניחת עפעף יוכל לספק הערכה נרחבת בנוגע למצב הפטוזיס וחלופות שונות לטיפול. ניתוח פטוזיס יכול להיות משולב עם ניתוח הרמת עפעפיים בלפרופלסטי.

האם ניתוח פטוזיס רפואי או קוסמטי?

צניחת עפעף כתוצאה מאחד הגורמים שהזכרנו תחשב ברוב המקרים בהתאם לחומרת מצב צניחת העפעף כניתוח רפואי לכל דבר. הניתוח מוכר ומכוסה ע"י חברות הביטוח השונות והביטוחים המשלימים של קופות החולים.

מהלך ניתוח לתיקון צניחת עפעף (פטוזיס נרכש)

לאחר שהחולה הולבש סטרילי מודדים ומסמנים את אזור הניתוח ומרדימים מקומית את האזור.
ברוב המקרים משתמש ד"ר בריסקו בניתוחים לתקון צניחת עפעפיים בגישה בה הוא מבצע חתך קטן בשכבת העור בקפל העפעף על מנת להסוות את הצלקת. חיתוך העור מבוצע באמצעות "מחט קולורדו", אשר מפחיתה באופן משמעותי את הדימום ובטוחה יותר מחיתוך בשימוש בלייזר.

דרך החתך נחשף שריר הלבטור האחראי על פתיחת העפעף ובשלב זה בניתוח מתבצע קיצור השריר במידה המאפשרת פתיחה 'טבעית' של העפעף והקניית קונטור ותוצאה קוסמטית מקסימאלית. ע"מ להשיג את התוצאה הרצויה מושיבים את המנותח במהלך הניתוח כדי לבדוק את גובה העפעף הרצוי, רק אז נתפר השריר למקום המתאים. ד"ר בריסקו משתמש בתפרים נמסים מתקדמים/באיכות גבוהה וכמו כן במקרים רבים בדבק ללא כל צורך בתפרים בעור.

בשימוש בגישה הניתוחית הפנימית מתוך הלחמית בניתוחי צניחת עפעפיים עבור מטופלים בעלי פטוזיס מתון, נעשה קיצור שריר המולר דרך חתך בפנים העפעף (Müller’s Muscle Resection), תוך שימוש באותם תפרים מתמוססים.
משך ניתוח צניחת עפעף (פטוזיס) תלוי בסוג ההליך אותו מבצע המנתח ולוקח כשעה לניתוח של שתי העיניים.

לפני ניתוח לתיקון צניחת עפעף

בפגישת הייעוץ, לפני ניתוח לתיקון צניחת עפעפיים, במרפאה של ד"ר בריסקו תשאל/י שאלות על מצבך הבריאותי הנוכחי ועל ההיסטוריה הרפואית שלך. על תרופות אותן את/ה נוטל/ת, על תרופות להן את/ה אלרגי/ת, האם את/ה מעשן ועל ניתוחים קודמים אותם עברת.

לאחר בדיקה מקיפה ידבר ד"ר בריסקו על הבעיה ממנה אתה סובל והגישות לטיפול עליהן הוא ממליץ, במקביל ישמע ד"ר בריסקו מה הציפיות שלך מהניתוח לתיקון צניחת עפעפיים, מה החרדות, אם יש, ויסביר על סוג הניתוח, או שילוב של ניתוחים שמתאים ספציפית לך.

חשוב להבין לפני ניתוח לתקון צניחת עפעף (פטוזיס) את השיקולים לגישת המנתח ולהיות שלם עם ההחלטה שהתקבלה בפגישת הייעוץ. ד"ר בריסקו קשוב במיוחד לפציינטים ומקפיד להגיע עם כל פציינט לתאום ציפיות.

לפני ניתוח לתקון צניחת עפעף (פטוזיס) עליך לעבור מספר בדיקות דם וא.ק.ג. הבדיקות והטפסים נועדו למענך ולטובת בריאותך, על כן יש לענות עליהם בשלמותם ובכנות. אלו נדרשים על מנת לאפשר לרופא המנתח שלך להתכונן ככל הניתן לקראת הניתוח. אם אינך בטוח בשמות התרופות אשר הינך נטול, הבא אותם עימך. במהלך שלב ההכנות יאמר לך באם עלייך להפסיק לקחת חלק מהן. לדוגמא, אם הינך נוטל אספירין המכיל (Medicines or Anticoagulants), ייתכן ותאלץ להפסיק לקחת אותו זמנית, או להפחית את המינון במשך שבועיים טרום-הניתוח. מומלץ להפסיק לעשן במשך 6-8 שבועות לפני הניתוח.

במהלך ההכנות לניתוח לתקון צניחת עפעף (פטוזיס), תבוצע בדיקה מקיפה של העיניים. הראייה בכל אחת מן העיניים נמדדת, מצב שק הדמעות נקבע ואחורי העין (Retina), כמו כן נבדקים גם העפעפיים. המנתח בודק את מצב העור הכללי, לדוגמא, המצאות צלקות או פצעי אקנה (פצעי בגרות) ולקחת תמונה של הפנים והעפעפיים לפני הניתוח על מנת שניתן יהיה להשוות את תוצאות הניתוח למצב המקורי. התמונות הינן חסויות וניתן יהיה לעשות בהן כל שימוש אחר באישור בכתב של המטופל בלבד, למעט התיק הרפואי.

ביום הניתוח עליך להגיע לבית החולים אם תוצאות הבדיקות אותן התבקשת לעשות כאשר הינך בצום של שש שעות ללא אוכל ומים (ניתן לשתות מים בלבד בשלוש שעות הראשונות של הצום).

מה עליי לצפות שיתרחש בבית החולים?

במהלך שהותך בבית החולים, יוסבר לך האופן בו יבוצע הניתוח לתקון צניחת עפעף (פטוזיס) ולאחר מכן תתבקש לחתום על טופס הסכמה המאשר כי אתה מבין את הליך הניתוח ומודע לסיבוכים האפשריים במהלכו וכתוצאה ממנו. סיבוכים נדירים יתוארו, כמו גם סיבוכים שכיחים יותר. במידה וקיימות שאלות או דאגות, יש לוודא כי תקבל מענה על כולן, לפני שאתה חותם על טופס ההסכמה.

בתום הניתוח תועבר לחדר התאוששות ותשוחרר לביתך מיד לאחר שתיבדק על ידי הרופא המנתח והרופא המרדים שיוודאו שמצבך יציב. עלייך לוודא כי הינך מגיע עם בן-לוויה על מנת שיוכל לקחתך הביתה.

מה קורה לאחר ניתוח צניחת עפעף?

לאחר הניתוח לתקון צניחת עפעף (פטוזיס), תשלח הביתה ללא כל חבישה ויינתנו לך הוראות להמשך טיפול. יש לנקות את העפעפיים בעדינות באמצעות פד עדין עם מים פושרים או מים מבקבוק סטרילי ולמרוח את המשחה האנטיביוטית על התפרים שלוש פעמים ביום במשך שבועיים. בבדיקה שלאחר כשבועיים מיום הניתוח ישונה המינון לפי הצורך. התפרים מתמוססים, אך לרוב יוסרו במרפאה לאחר שבועיים. יש להגן על העור שמסביב לעין מחשיפה לשמש ע"י שימוש במשקפי שמש, להימנע ממריחת מייק-אפ במשך שבועיים לפחות, כשלאחר מכן, מומלץ להשתמש במייק אפ מבוסס מינרלים.

עיקר הסימנים ושטפי הדם בעור והנפיחות הנגרמים כתוצאה מהניתוח לתקון צניחת עפעף (פטוזיס) נעלמים בדרך כלל תוך שבועיים-שלושה, ההחלמה המלאה תארך קצת יותר זמן, כאשר תוצאת הניתוח הסופית נשקפת לאחר מספר שבועות. יש לקחת נתונים אלו בחשבון כאשר קובעים את תאריך הניתוח אך יש להבין כי כל פציינט מגיב באופן שונה לניתוח. הצלקות משנות גוון בהדרגה לכדי סימנים לבנים תוך מספר שבועות. אלו שנמצאות בעפעפיים העליונים, מוחבאות בתוך קמטי העור, ואלו שבעפעפיים התחתונים, כמעט ואינן נראות מתחת לריסים.

במהלך השבועיים-שלושה הראשונים שלאחר הניתוח, ניתן במידת הצורך להשתמש בתכשיר דמעות מלאכותיות. חשוב לזכור כי אין למשוך את העפעפיים התחתונים מטה, על מנת להשתמש במשחות ובטיפות.

היום שלמחרת ניתוח צניחת עפעף:

• יש לנוח ככל הניתן, להימנע מלהתכופף וממאמץ מיותר. ניתן ומקובל לאכול ארוחת ערב ולצפות קצת בטלוויזיה בערב. בזמן השינה יש לישון תוך הטיית הראש ב 20-30 מעלות למעלה ע"י הגבהת המזרן עם שתי כריות מתחתיו.
• במידה ונוזל מעט דם מהחתך בעפעפיים, מדובר בתופעה שגרתית שאינה חריגה כלל.
• יש להשתמש בקומפרסים קרים במהלך היום ולפני השינה.
• יש למרוח על התפרים משחה אנטיביוטית על פי הוראות הרופא.
• במידה וקיימת אי נוחות או כאבים, ניתן להשתמש באקמול או באופטלגין להקלה.
• בימים הראשונים שלאחר הניתוח לתקון צניחת עפעף (פטוזיס) צפויות להופיע בצקות המלוות בשטפי דם אצל חלק מהמנותחים, תופעה זו צפויה ורגילה ואינה משפיעה על סגירה תקינה של העפעפיים. לרוב המנותחים יספגו הבצקות עד עשרה ימים מיום הניתוח, יש כאלה שתהליך ההחלמה יארך זמן ממושך יותר.
• ניתן להמשיך בפעילות השגרתית, אך יש להימנע ככל הניתן מלהתכופף או ממאמץ יתר לפחות למשך עשרה ימים. פעילות כמו מכון כושר או עיסוק בספורט כלשהו בתקופה זו יפגעו בהחלמה ובתוצאות הניתוח.
• לאחר הניתוח לתקון צניחת עפעף (פטוזיס), יתכן כי הראייה תהיה מעט מטושטשת מהנפיחות ומהשימוש במשחה. עבודה מול מחשב או קריאה של טקסטים תהיה מעט קשה, אך לא תפגע בעיניים או בעפעפיים.
• ניתן להתקלח ולחפוף את השיער, תוך כדי הקפדה לייבש את עור הפנים בזהירות ובעדינות ולא לבוא במגע עם איזור הניתוח, שכן התפרים עדינים ויכולים להיפתח ולפגוע בתהליך ההחלמה ובתוצאות הניתוח.
• יש להמשיך למרוח את המשחה האנטיביוטית שלוש פעמיים ביום במשך שבועיים.
• במידת הצורך, ניתן להשתמש בטיפות עיניים על מנת להרגיע את האזור.
• פעילות גופנית מתונה כגון הליכה קלה, תתאפשר לאחר כשלושה ימים. יש להימנע מפעילויות אינטנסיביות כגון ריצה ואירובי לפחות למשך עשרה ימים. משחייה יש להימנע במשך כשבועיים לפחות.
• התפרים הנמסים באזור החתכים יוסרו כעבור שבועיים לאחר הניתוח.
• שימוש קל במייק-אפ באזור הלחיים יכול לעזור על מנת להסתיר את שטפי הדם. איפור רגיל עבור אזור העיניים \ עפעפיים ניתן לשימוש רק לאחר עשרה ימים.

סיבוכים אפשריים בניתוחי עיניים:

סיבוכים בניתוחי עיניים פלסטיים נדירים מאוד כאשר הינם מבוצעים ע"י רופא אקולופלסטיקאי מנוסה. ישנם סיבוכים/ תופעות שכיחות לאחר ניתוחים אילו וישנם סיבוכים נדירים מאד. אציין חלק מהם:

סיבוכים שכיחים:

• מצמוץ עפעפיים אינו מכסה את גלגל העין כולו – מצב של חוסר יכולת לעפעף בצורה תקינה הינו סיבוך זמני שכיח בניתוחי פטוזיס בשבועות הראשונים שלאחר הניתוח. תופעה זו מתרחשת למשך זמן קצר לאחר הניתוח ומטופלת באופן שגרתי באמצעות טיפות ליצירת דמעות מלאכותיות. הבעיה יכולה לגרום ליובש והטיפול בה הוא באמצעות טיפות עיניים ומשחות.
• טשטוש ראייה קל – לרוב נמשך משעות ספורות ועד יום יומיים לאחר הניתוח. תרחיש זה יתכן כתוצאה ממספר סיבות כגון: מריחת משחה בעין מיד לאחר הניתוח, החלשות השריר השולט על תנועת העין כתוצאה מהרדמה מקומית במהלך הניתוח, או נפיחות האזור סביב העין (Conjunctiva). נפיחות של איזור זה נקראת Chemosis ואצל חלק מהמטופלים יתכן ותיפתר רק לאחר מספר שבועות. במידה והטשטוש נמשך יותר מ-48 שעות, יש להיוועץ עם הרופא המנתח.
• דמעת – מדובר בתרחיש נפוץ בימים הראשונים שלאחר הניתוח, כתוצאה מגירוי העין.
• חוסר נוחות – או כאב קל שניתן לפתור ע"י לקיחת משככי כאבים כמו אקמול או אופטלגין.
• עיניים יבשות – תרחיש זה יכול להמשך כשבועיים-שלושה לאחר הניתוח. הטיפול בתופעה זו, דורש "שימון" של העיניים מדי שעה-שעתיים, תוך שימוש בדמעות מלאכותיות במהלך היום (Viscotears) ובמשחה במהלך הלילה (Lacrilube). עם הזמן, ניתן יהיה להפחית באופן הדרגתי את השימוש בתכשירים אלו, על אף שקיימת האפשרות כי יהיה צורך לשימוש ממושך בהם.
• שטפי דם Haematoma)) – הצטברות דם מסביב לעפעפיים או מאחורי גלגל העין. תופעה זו המתרחשת בפתאומיות מאחורי גלגל העין, עלולה לגרום לאיבוד הראיה אם לא תטופל כראוי. מנתחים אקולופלסטיים מיומנים למנוע ולטפל בעת הצורך בבעיה כזו.

סיבוכים נדירים:

• פגיעה בשכבת גלגל העין (Corneal Abrasion) – פגיעה כזו גורמת לכאב מתמשך. אם הכאב ממשיך לאחר מספר שעות מתום הניתוח, יש ליידע את הרופא המנתח. זוהי בעיה נדירה ביותר כאשר הניתוח מבוצע בידי מנתח אקולופלסטי.
• פגיעה בשריר – פגיעה בשריר האחראי על תנועת גלגל העין תגרום לטשטוש ראיה או לראייה כפולה, זוהי בעיה נדירה ביותר, אך לרוב נפתרת מעצמה עם הזמן.
• זיהום – זיהום כתוצאה מהניתוח הוא נדיר. חשוב מאוד לבצע את הפעולות הנדרשות בתום הניתוח על מנת למנוע בעיה שכזו.
• סימטריה לאחר תיקון פטוזיס- באחוז קטן של מטופלים תיתכן בעיה של חוסר סימטריה בגלל חולשה בשריר ושינויים ניוונים. בנקודה הזו עלינו להבין שכל שרירי הגוף בגיל מבוגר מתנוונים ולא תמיד יש מספיק חוזק בכל סיבי השריר להחזיק את העפעף, ברוב המקרים שיש חוסר סימטריה המופיעה תוך מס' שבועות לאחר הניתוח ניתן לבצע ניתוח חוזר לתיקון.

לתיאום תור חייגו: 072-3969917

מרפאות: הברזל 20, בניין אסותא רמת החייל ת"א / יצחק רבין 18, עפולה​

Call Now Button